single

Kuchnie na drewno – wielki powrót do przeszłości

Kuchnie na drewno to wynalazek znany od lat lecz dzisiaj wyjątkowo ceniony i pożądany, dzięki powrotowi do starej mody. Służą zarówno do gotowania, jak i ogrzewania pomieszczenia. Są to urządzenia, które zachwycą każdego, kto zawita w naszym domu! Czy są funkcjonalne i bezpieczne? Do których wnętrz będą najlepiej pasować? Dowiedz się w poniższym artykule, czemu kuchnie na drewno zawdzięczają swoją popularność.

Pieco-kuchnia jest urządzeniem dwufunkcyjnym, znanym także pod nazwą kuchnia na drewno czy piec kuchenny. Wykonana z materiałów, które pozwalają na przygotowywanie i podgrzewanie posiłków. Jest to w pełni bezpieczne urządzenie grzewcze idealne do instalacji zarówno w niewielkich domach całorocznych, jak i sezonowych. Mieści ono w sobie kocioł jak i piec, w którym możemy upiec czy zagrzać potrawy.

Kuchnia na drewno - rustykalna czy retro?

Na rynku znajdziemy wiele firm, zajmujących się produkcją kuchni na drewno. W ich ofercie możemy znaleźć urządzenia ze stali emaliowanej w różnych wersjach kolorystycznych – dzięki temu dopasują się one do każdego wnętrza – eleganckiej kuchni retro czy sielankowego salonu w stylu rustykalnym. Kiedyś były to urządzenia murowane lub stalowe paleniska – dzisiaj możemy je kupić w różnych wersjach – zarówno wolnostojących jak i przeznaczonych do zabudowy. Każdy znajdzie również piec w odpowiadającej mu stylistyce. Wybór jest naprawdę duży.

Ruszt dolny i górny

Sprzęt ten wyposażony jest dwa ruszty – dolny i górny. Ruszt dolny przygotowuje wodę w instalacjach C.O., natomiast ruszt górny podgrzewa płytę grzewczą, która przystosowana jest do gotowania potraw, a także podgrzewania ciepłej wody użytkowej. Dzięki temu, że piecokuchnia posiada dwa oddzielne ruszty, mamy możliwość palenia w trybach letnim i zimowym. Tryb letni pozwala na pracę tylko na ruszcie górnym, z kolei tryb letni na ruszcie dolnym. Oczywiście możemy pracować także w obu trybach równocześnie.

Drzwi żeliwne z szybą, pozwolą nam na obserwowanie płomieni. Niektóre kuchnie na drewno posiadają szuflady, dzięki czemu drewno mamy pod ręką i możemy je dodać w każdej chwili do pieca.

Piecokuchnia

Podsumowanie

Piecokuchnie są to kotły, będące połączeniem kotła centralnego ogrzewania i kuchni na stałe paliwo, takie jak drewno, węgiel, trociny, ekogroszek, itp. Służą do podgrzewania wody do temperatury wrzenia oraz płyty kuchennej. Największą zaletą takiej kuchni jest fakt, że ma ona wiele zastosowań – od ogrzewania mieszkania do podgrzewania potraw. Będzie idealnym elementem aranżacji zarówno w wiejskim gospodarstwie domowym jak i rustykalnym wnętrzu wielkomiejskiego mieszkania. Idealnie wpasują się we wnętrza urządzone w stylu retro.

Kuchnia na drewno może ogrzać nawet ponad stumetrową powierzchnię. Współczesna jej wersja jest zamknięta w designerskiej obudowie, dzięki czemu idealnie komponuje się z dzisiejszymi nowoczesnymi wnętrzami. 

Bezpieczeństwo

Czy warto zainwestować w kuchnię na drewno? Z pewnością – jest to inwestycja na długie lata. Nie musimy się obawiać o bezpieczeństwo, jeśli zainstalujemy urządzenie zgodnie ze wskazówkami producenta. Oprócz tego przy montażu kuchni na drewno nie potrzebujemy dodatkowych zabezpieczeń.