Jak wybrać idealny stół jadalniany?
O stole jadalnianym nie bez przyczyny mówi się jako o najważniejszym miejscu w domu. Nie ograniczamy się przecież do jedzenia przy nim, wykorzystujemy go bowiem również do pracy, grania w gry planszowe oraz spotkań z przyjaciółmi. Jeśli ma być funkcjonalny, z powodzeniem powinna zmieścić się przy nim cała rodzina, stawiać przy tym należy zarówno na praktyczność i dobry projekt, jak i na wpasowanie do stylu mieszkania, do którego ma trafić. Nie bez powodu mówi się, że w jadalni urządzonej z zaangażowaniem smakuje nawet za słona zupa.
W dobrym stylu
Nie brakuje osób, które uważają, że na podstawie stylu, w jakim utrzymany jest stół można powiedzieć wiele na temat jego właściciela. Być może nie leżymy już przy obiedzie niczym Rzymianie, nie można jednak nie zgodzić się z tym, że biesiadowanie nadal cieszy się ogromną popularnością. Włoska kolacja może przecież trwać nawet kilka godzin, a o gruzińskich suprach z wyszukanymi toastami nie sposób nawet wspomnieć bez dobrego stołu mając na uwadze to, że ogromne stoły są tam rozstawiane nawet na podwórzach, a każdy z nich jest obowiązkowo suto zastawiony. Odwołując się do wzmiankowanych już rzymskich uczt wypada zresztą przypomnieć, że ich organizatorom wcale nie chodziło wyłącznie o pełne żołądki uczestników tego rodzaju spotkań. Wcale nie mniej istotne były wrażenia estetyczne, goście jedli bowiem podziwiając popisy taneczne i zachwycając się freskami oraz posągami. Również w średniowieczu nie zerwano z celebracją jedzenia. Pan zamku zwykle jadał na siedząco przy stole długim i ciężkim między jednym i drugim kęsem załatwiając ważne sprawy. Goście nie mieli już tyle szczęścia i zazwyczaj sadzano ich na prostych ławach. W osiemnastym wieku powoli zaczęto odchodzić od średniowiecznej surowości wystroju, na stołach pojawiły się zaś bogate tkaniny. Był to też okres, w którym do jadalni wkroczył kredens.
Jadalnia we współczesnym wydaniu
Dziś trudno mówić o jednym trendzie związanym z wystrojem jadalni, choć nadal wychodzi się z założenia, że osoba, która może się pochwalić naprawdę pięknym stołem, wcale nie musi myśleć o wystawianiu innych mebli. Takie rozwiązanie jest dość powszechne w domach w Grecji, choć tam o jakości jadalni przesądza nie tyle uroda samego stołu, ile jedzenia, które się na nim pojawia. Absolutną podstawą jest przy tym nie tylko sam stół, ale również przynajmniej dwanaście krzeseł. Wszystko inne ma znaczenie drugorzędne zwłaszcza, że może rozpraszać gości. Nie jest to jednak wcale jedyny interesujący trend. We francuskich jadalniach królują przecież kredensy, a w angielskich – komody, często wzbogacone o kolekcję figurek i filiżanek. Nieco inaczej do kwestii związanych z wystrojem tego pomieszczenia podchodzą Skandynawowie, w ich jadalniach dominują otwarte regały. Wszędzie jednak to stół jest meblem centralnym i to jego znaczenie jest kluczowe.
Wielkość ma znaczenie
Odpowiedź na pytanie o to, jaka powinna być idealna wielkość stołu wydaje się naturalna, im jest on większy, tym lepiej. Nie każdy może jednak pozwolić sobie na takie rozwiązanie, warunkowane przede wszystkim powierzchnią pomieszczenia. Idealnym rozwiązaniem jest jadalnia o sporej powierzchni, nawet jeśli jest połączona z kuchnią lub salonem. W nieco mniejszych pomieszczeniach można pomyśleć o eleganckich stołach rozkładanych, choć i one wymagają pomieszczenia o powierzchni przynajmniej 12 metrów kwadratowych. Jeśli dysponujemy niewielką jadalnią musimy pogodzić się z tym, że możemy mieć problemy z urządzeniem wielkiego przyjęcia przy stole. Dobrze jest więc zastanowić się nad stołem mocowanym do ściany, jego zaletą jest bowiem to, że można go swobodnie złożyć po zakończonym użytkowaniu. Co do jednego nie powinniśmy mieć jednak wątpliwości – bez względu na to, czy stół jest duży, czy też mały, powinien być nie tylko wytrzymały, ale również dobrze wykończony. Do wyboru mamy zarówno stoły drewniane i szklane, jak i te wykonane z plastiku i metalu. Ciekawym rozwiązaniem są też stoły z łączonych materiałów, w tym zwłaszcza modne ostatnio stoły szklano-metalowe.
Kształt stołu i jego konsekwencje
Podobnie, jak miało to miejsce w przypadku wielkości, również kształt stołu jest w dużej mierze uzależniony od kształtu pomieszczenia, do którego ma trafić. Najbardziej klasyczne są stoły prostokątne proste w formie, drewniane i wyposażone w solidne nogi. Sprawdzają się one w aranżacjach klasycznych, przypadną jednak do gustu także miłośnikom jadalni utrzymanych w stylu skandynawskim, prowansalskim oraz country. Prostokątny stół to również ukłon w stronę praktyczności, można bowiem dowolnie ustawić go w pomieszczeniu. Decydując się na stół okrągły należy mieć na uwadze to, że lubi on dominację, najlepiej więc, jeśli pojawi się na środku jadalni. Czasem już sam w sobie jest elementem ozdobnym, jego zaletą jest zaś i to, że optycznie zabiera mniej miejsca niż jego prostokątny odpowiednik. Jest wybierany między innymi ze względu na to, że ułatwia zachowanie kontaktu wzrokowego pomiędzy jedzącymi. Jeszcze inną propozycją jest stół, który przybiera kształt elipsy, a więc prostokąta o zaokrąglonych rogach. Nie sprawdza się w rogu jadalni, w centrum pomieszczenia prezentuje się jednak znakomicie. Jego walorem jest też wysoki poziom bezpieczeństwa, nad jego zakupem warto więc zastanowić się zwłaszcza, jeśli w jadalni często pojawiają się dzieci.
Komentarze (0)